Nincs engedélyezve a javascript.

98 éve született Janikovszky Éva

Megemlékezés és koszorúzás a Janikovszky Éva parkban

április 19.

Janikovszky Éva író 1926. április 23-án született Szegeden. Közelgő születésnapja alkalmából több helyszínen is megemlékeznek róla. A nevét viselő kőbányai iskola diákjai és tanárai minden évben kis műsor kíséretében koszorúzzák meg sírját a Farkasréti temetőben; idén április 22-én délelőtt emlékeznek meg az íróról. A róla elnevezett budapesti Janikovszky Éva parkban tartanak megemlékezést és koszorúzást 2024. április 23-án, délelőtt 11 órakor.

dsc00003-1.jpg

 

 

A rendezvényen Niedermüller Péter polgármester köszönti a résztvevőket, majd Szűcs Balázs alpolgármester emlékezik meg az írónőről. Balogh Anna színésznő felolvas egy részletet Janikovszky Éva egyik könyvéből. A szobornál Devosa Gábor képviselő és az írónő fia, Janikovszky János helyezik el az emlékezés koszorúját. Kispál Tibor alpolgármester szól a rendezvényen megjelent iskolásokhoz, majd Janikovszky János és Balogh Anna Janikovszky Éva könyveit adja át a gyerekeknek. A parkban tartandó megemlékezés után az önkormányzat képviselői, vezetői, valamint Janikovszky János az írónő egykori Bajza utcai otthonánál is koszorút helyeznek el.

mgn07830_1.jpeg

 

 

Az író tiszteletére több közterület és intézmény is felvette a Janikovszky Éva nevet. Az elmúlt évben nevezték el róla Kozármisleny egyik utcáját, amely a szintén az ő nevét viselő iskolához vezet, valamint Budapesten VII. kerületében a Dob utcában található parkot. Ugyan több oktatási intézmény büszkélkedhet az írónő nevével, szülővárosában, Szegeden csak 2023-ban neveztek el róla először iskolát. A Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szeptember 1-jétől vette fel Janikovszky Éva nevét, ezenkívül egy szegedi belvárosi térre is felkerült a neve, mely a róla elnevezett kollégium közelében van.

 

 

Az író könyvei a mai olvasókat is elvarázsolják. Meghökkentő őszintesége, jellegzetes humora teszi letehetetlenné a történeteit. Gyermek- és ifjúsági könyveiben gyakori a gyerek- vagy kamaszhangon megszólaló szöveg; éppen ettől válhat a megértést, párbeszédet elősegítő híddá a gyerekek és a felnőttek között. A 2024 tavaszán megjelent, kamaszmonológokat tartalmazó, Te ezt még úgysem érted című kötetének az elbeszélései eredetileg a Kincskereső folyóiratban láttak napvilágot. A szövegek azóta sem veszítettek aktualitásukból, a kamasz elbeszélő kérdésfeltevései ma is érvényesek, hiszen alapvetően a benne és a körülötte lévő világban zajló történéseket, az élet rejtelmeit szeretné megérteni. A kötetet Réber László illusztrációi teszik teljessé.

Te ezt még úgysem érted...

Te ezt még úgysem érted...

Janikovszky Éva
Móra Könyvkiadó, 2024.03.11.
A Te ezt még úgysem érted… című elbeszélésciklus eredetileg a Kincskereső folyóiratban jelent meg 1990-ben, Réber László rajzaival. Janikovszky Éva szinte az eseményekkel egy időben tett kísérletet arra, hogy érthetőbbé tegye a rendszerváltást követő zavaros időszakot.
janikovszkyeva-1.jpg

 

 

Janikovszky Évát elsősorban gyermek- és ifjúsági szerzőként ismerjük, ám a felnőtteknek szánt írásaiban is érdemes elmélyedni. A szerző klasszikusnak számító gyermek- és ifjúsági könyveire is másképpen tekinthetünk, ha ismerjük az ifjú Kucses Éva 2020-ban kiadott naplóját és az abból készült, Kizárólag az utókor számára című színdarabot Sodró Eliza előadásában. A felnőtteknek szánt írások megújult, a gyermekkönyvektől vizuálisan is elkülönülő formában jelennek meg újra, a Trend Kiadó gondozásában ez év tavaszán.

Mosolyogni tessék!

Mosolyogni tessék!

Janikovszky Éva
Trend Kiadó Kft.
Várható megjelenés: 2024.05.27.
Mosolyogni tessék! Persze nem szüntelenül, nem reggeltől estig, de bujkáljon bennünk a mosoly - minden eshetőségre készen -, hogy bármikor felragyoghasson. Mert a mosoly, meggyőződésem szerint, mindig egy kis fényt hoz az életünkbe, meg a máséba is. Kicsike fényt, de sok kicsi, mint tudjuk, sokra megy.
De szép ez az élet!

De szép ez az élet!

Janikovszky Éva
Trend Kiadó Kft.
Várható megjelenés: 2024.05.27.
"De szép ez az élet!" E megállapításnak, amit - szíves beleegyezésével - ötéves unokámtól, Verustól vettem kölcsön, az ő hangszerelésében egyértelműen lelkes, ujjongó csengése volt. Ám, mint tudjuk, ugyanez a kijelentés más hanglejtéssel talán gyakrabban hangzik el, elsősorban a felnőttek, a nyugdíjaskorúak ajkáról, s így éppen ellenkező értelmet nyer.