A kosarad jelenleg üres!

110 éve született a Lázadó Astrid Lindgren...

  • 2017-11-14
110 éve született a Lázadó Astrid Lindgren...

110 éve született a Lázadó Astrid Lindgren, eredeti nevén Astrid Anna Emilia Ericsson (1907. november 14 – 2002. január 28.) svéd írónő. Ismerjétek meg az ő meséjét!


Volt egyszer egy lány, aki egy tanyán élt népes családjával. Naphosszat szabadon bóklászott a mezőkön a testvéreivel, de a tanyán élő állatok ellátásában is segített. Nemcsak a kisebb állatokkal — csirkékkel, kacsákkal — foglalkozott, hanem az olyan nagy termetű jószágokkal is, mint a tehenek meg a lovak. Astridnak hívták, és meglehetősen lázadó természete volt.
Erős, bátor lány volt, sosem félt egyedül, és mindent meg tudott csinálni: takarított, főzött, biciklit szerelt, háztetőre
mászott, legyőzte azokat, akik bántották, és fantasztikus történeteket talált ki… Ismerős? Nos, ha olvastál valaha egy kislányról, aki erős volt, bátor, nem ismerte a félelmet, és Harisnyás Pippinek hívták, akkor biztosan nem lepődsz meg azon, hogy Astrid volt ennek a csodás könyvnek a szerzője. Amikor a Harisnyás Pippi megjelent, sok felnőtt nem nézte jó szemmel a kislányt. „Pippi túlságosan engedetlen — panaszkodtak. — A gyerekeink azt gondolják majd, hogy nem kell szót fogadni.” A gyerekek viszont odavoltak érte. Pippi nem az a lány, aki csak úgy, minden ok nélkül mond nemet: megmutatta az ifjú olvasóknak, milyen fontos önállónak lenni, miközben másokról is gondoskodunk.
Ma a Harisnyás Pippi a gyerekirodalom egyik legnépszerűbb alkotása. Astrid folytatta az írást, és még sok más könyve jelent meg. Főszereplői mindig erős gyerekek, akik önszántukból keverednek kalandokba. Így hát ha olyasmit teszel, ami miatt bajba kerülsz, olvass bele a Harisnyás Pippibe! Pippi mindig ott lesz melletted, hogy segítsen.

  • Hozzászólások0 hozzászólás
  • Mondd el a véleményed!