A kosarad jelenleg üres!

Kalle nem ijed meg az árnyékától

Kalle-trilógia

Ismét itt a nyári szünet, és Kalle Blomkvist a körtefa alatt heverészik. Igaz, nem sokáig, mert kezdődik a Rózsák háborúja: a szokásos nyári csatározás a kisváros két gyerekcsapata között. Kiderül azonban, hogy ezúttal a szokásosnál is nagyobb a tét, mert a város határában gyilkosság történt.
A Kalle nyomozni kezd című kötet címszereplője, a kiskamasz Kalle két legjobb barátja, Eva-Lotta és Anders társaságában megint hajmeresztő kalandokba keveredik. Átrohannak az álmos éjszakai kisvároson és a napsütötte Prérin, bejárják a kísértetjárta kastély minden zeg-zugát, és végül még a stockholmi rendőrség is az ő segítségükre szorul.
Hiszen ki más oldhatná meg a rejtélyt, ha nem Kalle, az ifjú mesterdetektív?

„– Gyerünk, Kalle – mondta. – Bezárom a műhelyt, bármit mondjon apa.
– Nem félsz? – kérdezte Kalle, aki jól ismerte a cipészmestert.
Anders csak vállat vont. Félni nem félt, de úgy gondolta, hogy az esetleges látogatók számára mégiscsak meg kéne okolni, hogy miért van zárva a műhely fényes hétköznapon. Tollat vett elő, és egy papírlapra ráírta:
GYILKOSSÁG MIATT ZÁRVA
A papírt rajzszöggel kitűzte az ajtóra, és elfordította a kulcsot.”

Csaknem hetven év telt el azóta, hogy Astrid Lindgren az izgalmas Kalle-trilógiával megteremtette a skandináv krimi ifjúsági változatát – most ennek a sorozatnak a második, felújított kötetét tartja kezében az olvasó. Az illusztrációkat Németh Gyula készítette.

* * *

Astrid Lindgren (1907–2002)

A világhírű svéd írónő gyerekkönyveit szinte minden nyelvre lefordították. Kezdetben csak a lányának mesélt történeteket, később már le is írta őket: így született meg a vagány kislány, Harisnyás Pippi regénye, amely a megjelenése után rögtön hatalmas siker lett, és szerzőjét elindította az írói pályán. Az 1980-as évekig sorra adta ki a könyveit: a Pippi-trilógiához hasonlóan népszerűek lettek a Kalle-sorozat kötetei, valamint a Háztetey Károlyról és Juharfalvi Emilről szóló könyvek. Kései remekművei közé tartozik Az oroszlánszívű testvérek, valamint a Ronja, a rabló lánya. Halálának évében a svéd kormány megalapította az Astrid Lindgren-emlékdíjat, amely napjainkban a világ legjelentősebb gyermek- és ifjúsági irodalmi kitüntetése.

Bővebben
  • 1 könyv
  • Kapcsolódó könyvek
  • 1 sorozat
  • Kapcsolódó sorozatok
  • Hozzászólások0 hozzászólás
  • Mondd el a véleményed!