A kosarad jelenleg üres!

Kiugrott a gombóc...

A Gőgös Gúnár Gedeon megzenésített versei, meséi 2.

Zenei CD /50:24 perc

Az új album zenéit is Mogyoró Kornél és Fejér Simon Pál szerezte. A világzenei hangzásban a magyar és erdélyi népzenei elemek mellett fellelhető a balkáni, a blues, valamint a pop zene hangzásvilága. A közreműködők között szerepel vendégművészként Szokolay Dongó Balázs, aki unikális játékával teszi felejthetetlenné a muzsikát.

A generációkon átívelő értékmegőrzés jegyében Tarján Veronika, a Veronaki zenekar énekesnője és frontembere énekli el nagymamája, Varga Katalin költeményeit. Az énekesnő férje, Mogyoró Kornél és barátjuk Fejér Simon által komponált dalok hamisíthatatlan zenei utazásra hívnak bennünket. A Móra Könyvkiadó a nagy sikerű első album zenei és irodalmi folytatását is a Móra Music brand alatt jelenteti meg.

“A 'Kiugrott a gombóc' lemez amellett, hogy nagymamám szellemi örökségének tovàbbgondolása, gyerekirodalmi kincs megőrzése is az utókor szàmára. Nekem és a férjemnek egy meghatározó zenei anyag az életünkben. A lemez készülésével együtt váltunk szülő párrá. Mint ahogy a gombóc, úgy ugrott ki közénk Viràg - a kislànyunk - December elején. Januárban már bele is fogtunk a lemez megàlmodásába. A Mogyoró Kornél - Fejér Simon zeneszerzőpáros a "Libabál" folytatását is néhány ihletett nap alatt rakta össze. Míg a nappaliban a nagymamám szövegeire bújtak elő fèrjem Kornèl, és Simon lelkèből a dallamok, addig pici lànyunk édesdeden aludt dédanyja egykori szobàjàban, ami mostmár gyermekszobàvá vàlt. Mama írógépe mosolyogva nézett ràm a komódról, mikor énekelni kezdtem, hogy Kiugrott a gombóc a fazékból...” Mesél Tarján Veronika az alkotási folyamatról.

A Móra Kiadónak és a Veronaki zenekarnak köszönhetően Varga Katalin írónő kiváló és nem kevés humorral fűszerezett költeményeit igényes, minőségi és gazdag muzsika formájában ismerhetik meg a mai gyerekek. A lemez és a mesekönyv kapcsolódása egyedülálló és értékes üzenetet hordoz magában: a felmenőink által ránk hagyományozott értékeket és tudást őrizzük kincsként, és ne felejtsük újra és újra csiszolni, hogy fényét még az utókor is csodálhassa!


Veronaki zenekar

A Veronaki zenekart Tarján Veronika énekes, meseíró és Mogyoró Kornél ütőhangszeres művész, zeneszerző alapította. A zenekart népszerű és nagyszerű zenészek alkotják és teszik különlegessé.

A zenekar célja, hogy családoknak szóló minőségi, szerethető zenét alkossanak. Szem előtt tartják azt is, hogy mire ez a generáció felnő, igényes művészeti alkotásokra nyitott, zeneértő, zeneszerető közönség váljon belőle. A Veronaki zenéje által olyan zenei stílusokat, fordulatokat ismerhetnek meg a gyerekek, amelyektől hallásuk kifinomul, zenei intelligenciájuk fejlődik.

A Veronaki zenei palettája rendkívül színes. Jellemző, hogy egy dalon belül jelennek meg népzenei és könnyűzenei elemek, ezt eredményezi az is, hogy a zenészek zenei világukban kötődnek a különböző népek muzsikáihoz, legyen az afrikai, balkáni, erdélyi vagy akár blues zene.

A hangszerelés is igen változatos, találkozhatunk a török vidékekről származó hosszú nyakú szazzal, moldvai népzenéből ismert kobozzal, egzotikus, különleges ütőhangszerekkel, gitárral, brácsával, tamburákkal, tangóharmonikával és nagybőgővel. A zenei sokszínűséget a többszólamú vokális megszólalás teszi igazán egyedivé. A mesével körül szőtt zenei világ igazi különlegesség a gyermekeknek muzsika hatalmas óceánján.

Rajz: K. Lukáts KatóDalszöveg: Varga KatalinZenét szerezte: Mogyoró Kornél, Fejér Simon, Szokolay Dongó BalázsZene: VeronakiTarján Veronika - ének, rapFejér Simon Pál - gitár, koboz, vokál, torokének, rapÁrkosi Szabolcs - harmonika, saz, charango, vokál, rapHerr Attila - basszusgitár, nagybőgő, rapMogyoró Kornél - ütőhangszerek, szájbőgő, rapSzokolay "Dongó" Balázs - furulya, kaval, szaxofon, dudaIfj. Szerényi Béla - tekerőlant, tárogatóA felvétel az Lv hangstúdióban készültMixing, master: Válik László

Bővebben
  • 2 könyv
  • Kapcsolódó könyvek
  • Hozzászólások0 hozzászólás
  • Mondd el a véleményed!