A kosarad jelenleg üres!

Szökőév

Talán ritka, de igaz történet. Két fiatal fiúról szól, mindketten Szegeden érettségiztek, a háború miatt rövidített 1943–44-es tanévben. Az érettségi tablón még nem viseltek sárga csillagot. Tizennyolc évesen kapták a behívót munkaszolgálatba, még nem volt idejük kamaszból felnőtté válni. Addigra megtanulták, amit az iskolai oktatás megkövetelt tőlük, matematikát, fizikát, kémiát, latint, németet, de fogalmuk sem volt arról, mi zajlik körülöttük a valódi világban. Pedig az az év még a zaklatott huszadik századnak is legrémségesebb éve volt. A rémségekből két hősünknek is kijutott. Munkatáborok, erőltetett menetek, fogság, hadbíróság…

Ez az írás mégsem csak arról szól, milyen kalandosnak is nevezhető módon élte túl a nevezetes „szökőévet” a két barát – egyikük maga a szerző. Hiteles krónika ez a háború végéről, a magyar holokausztról, jókról, rosszakról, közömbösökről és a mindenen túljuttató derűs életerőről.

A szerző több mint fél évszázada távol él Magyarországtól, elismert nevet szerzett a tudományos életben, de ezzel az életrajzi regénnyel még tartozott önmagának, barátainak és kortársaknak.

* * *


Szöktess könyveket a Holokauszt-emlékévben!

Szökőév

2013. október 1-jétől december 31-ig

 


A Móra Ferenc Könyvkiadó és a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár a Holokauszt-emlékév tiszteletére többfordulós online játékot hirdet Váradi Z. Ferenc Szökőév című regényének alapján.
Bővebben: https://www.mora.hu/palyazatok/szokoev-palyazat

 

A játékban való részvétel feltétele, hogy az alábbi feladatsorból legalább 1 feladat megoldását elküldje a csapat: a feladatlap kitöltésével vagy a képek, dokumentumok e-mailben való elküldésével az agora@sk-szeged.hu címre :)

1. forduló 
Az 1. forduló aktiválása: 2014. október 13.
Beküldési határidő: 2014. november 2.
feladatlap letölthető: http://goo.gl/BWr6Cw

2. forduló
Az 2. forduló aktiválása: 2014. november 3. 
Beküldési határidő: 2014. november 16.
feladatlap letölthető: http://goo.gl/q298Db

3. forduló
Az 3. forduló aktiválása: 2014. november 17.
Beküldési határidő: 2014. november 30.
feladatlap letölthető: http://goo.gl/97dgnP

4. forduló
A 4. forduló indulása: 2014. december 1.)

Információk

Bővebben
  • Hozzászólások2 hír
  • Kapcsolódó hírek
  • 1 könyv
  • Kapcsolódó könyvek
  • Hozzászólások7 hozzászólás
  • Mondd el a véleményed!