A kosarad jelenleg üres!

 

 

 

 

 

 

 

 

Sok-sok újdonsággal, remek programokkal és 20%-os kedvezménnyel várunk  a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon!

Időpont: 2017. április 21-23.
Helyszín: Millenáris, D. épület
/Budapest, II. ker. Kis Rókus u. 16-20./

UGYE TALÁLKOZUNK?

 

A Fesztiválra megjelenő újdonságainkról >>ITT<< olvashatsz

Programjaink

2017.04.21., péntek

10.30–12.30 Supka Géza terem (B épület, Galéria)
Olvasás – Könyvkiadás |a Magyar Könyvtárosok Egyesületének programja
Három könyvkiadó mutatkozik be a program keretében, köztük a Móra Könyvkiadó is.
Dian Viktória (főszerkesztő) a Móra Kiadó kezdő olvasóknak szóló könyvsorozatait (Már tudok olvasni, Vámpírtündér, Szutyok, Durrbele Dorka, Káprázatos kalandok) mutatja be, melyet beszélgetés követ Balázs Ágnessel, a Lufi–könyvek és a Mesélő nyelvtan sorozat írójával.

13.30-14.00 Kner Imre előtti tér
Boszorkányoktól ROBOTOKIG | Molnár Jacqueline illusztrátor kiállítása
A kiállítást megnyitja | Révész Emese művészettörténész

Molnár Jacqueline az egyik legismertebb kortárs illusztrátor, aki eddig tizenhárom mórás kötethez készített grafikákat. A Könyvfesztivál ideje alatt (vasárnap estig) megtekinthető tárlat elsősorban ezekből a könyvillusztrációkból mutat be egy csokorra valót Lázár Ervin boszorkányaitól az érző szívű Robotokig. Révész Emese megnyitója után rövid beszélgetésre kerül sor az alkotóval, majd mindenkit szeretettel látunk a Móra Kiadó standjánál egy pohár (gyerek)pezsgőre.

17.00-19.00
DobozROBOTOK - szabadtéri kézműves workshop Molnár Jacqueline-nal az Európa Pont teraszán, a Millenárison  
Ki akarod próbálni, milyen lehet egy robot fejével látni a világot? Akkor pont az Európa Ponton a helyed! Molnár Jacqueline és a fantáziád segítségével új életre kelnek a kartondobozok, a vécépapírgurigák és a legkülönfélébb használati tárgyak, és te lehetsz a legmenőbb Könyvfesztivál legmenőbb kockafeje! 
FIGYELEM! A szabadtéri workshopot csak jó idő esetén áll módunkban megtartani.

13.30 Kner Imre terem előtt
Boszorkányoktól robotokig
Molnár Jacqueline illusztrátor kiállításának megnyítója

17.00–18.00 Kner Imre terem /D épület, emelet
Kamaszgondok – Problémaközpontú ifjúsági irodalom 
Caroline Solé Szavazz rám! és Ruth Oshan Minden, ami szép című kötetének bemutatója
Résztvevők: Pacskovszky Zsolt és Nádori Lídia fordítók, Dávid Ádám szerkesztőNádori Lídia Pacskovszky Zsolt Dávid Ádám

Caroline Solé: Szavazz rám!
Mondjuk azt, hogy Christopher Scottnak hívnak. Mondjuk azt, hogy tizennyolc éves vagyok. Hogy egy darab dobozkartonon lakom, az utcán, Londonban. Végül is tök mindegy, hogy hívnak, hány éves vagyok. Én lettem a 12 778-as számú játékos. Még nem létezem. De baromi nagy a kockázata, hogy valakivé válok, sőt celeb leszek. És ennél rosszabb nem is történhetne velem.

Ruth Oshan: Minden, ami szép
Tammie majd elolvad a pisztáciafagyitól. És a sírfeliratoktól. Elég fura a hobbija: naponta végigjárja a temetőt, és lefotózza az ütősebb szövegeket, de csak nem bír ráakadni arra a mondatra, amit a saját temetésére tartogatna. Fejében időzített bomba ketyeg, az agyára telepedő óriási vérrög, ami bármikor felrobbanhat, és megölheti őt. A lány életét tovább bonyolítja, hogy a temetőben az ideális sírfelirat helyett a tökéletes pasira talál rá.


2017.04.22., szombat

11.00-11.45 B épület, 1. sz. stand
Visegrádi Országok Díszvendégsége | a Móra Könyvkiadó, a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület és a Cseh Centrum programja

Add a mancsod!
Ivona Březinová könyvének bemutatója
Résztvevők: Balázs Andrea műfordító, Orbók Áron színész, Mányik Richárd kutyakiképző, valamint Tesla, a segítőkutya
Moderátor: Dóka Péter

 

 


 

10:00-tól, amíg a jó idő tart/Szabadtéri program
LOL-piknik – Tavaszi bizsergés | Találkozzunk a B épület előtti zöld területen. Keressétek a LOL-zászlót!


 

11:45-12:15 Gyerek(b)irodalom (D épület, fölszint)
Kerekítő manó és az évszakok |
A Manócska Társulat zenés, mondókás babaszínháza1-3 éveseknek.
Közreműködnek: Papp Judit (hegedű- báb), Bálint Ildikó (báb)

 


14.00–15.00
Kner Imre terem
/D épület, emelet

REPOSZT | Klasszikus költőink és szlemmerek? Hogy kerül a csizma az asztalra?
A Móra Kiadó új sorozatának bemutatója
Résztvevők:
Kemény Zsófia, Pion István, Gábor Tamás Indiana és Szálinger BalázsKemény Zsófia Gábor Tamás Indiana


Pion István előkészületben Szálinger Balázs


Köteteink a magyar költészet kiemelkedő alkotóinak - Petőfi, Arany, József Attila – verseihez kíván kedvet csinálni. Válogatást adni 12 éven felülieknek, a versekkel ezeddig csak az iskolában, csak tananyagként ismerkedő fiataloknak.

Fiatal költőket, szlemmereket kértünk fel a kötetek összeállítására - Pion István, Kemény Zsófi és Gábor Tamás Indiana - azt feltételezve, hogy ők sokkal hitelesebben tudják megragadni a gyerekvilághoz jobban kötődő érzelmeket, jelenségeket, jellegzetességeket.
Minden kötetet más szlemmer szerkeszt. Minden kötet 70-80 verset tartalmaz, s mellettük a válogató kommentjeit arról,  miért érdekes számára egy-egy vers, miért  szereti vagy éppen miért nem.
Rendhagyó, formabontó köteteket szerkesztettünk. Mert reakciókat szeretnénk – együtt érzőt, egyetértőt vagy épp hogy vitára ingerlőt. Mindenképpen olyat, ami a maga ellentmondásosságában arra ösztönöz, hogy végig olvassuk a köteteket, értelmezzük a verseket, gondolkodjunk, vitatkozzunk, beszélgessünk róluk.

14:30-15:30 Gyerek(b)irodalom (D épület, földszint)


Kerekítő manó bandája |
zenés-bábos

tavaszi meseelőadás óvodásoknak. Aki a földön tart és gyökereket ver: Gyulai Csaba az ütőhangszereivel, aki szárnyakat ad: Nemes Janó a fúvós hangszereivel, aki közel hozza, elbábozza és elénekli: Kovács Judit.

 

 

 


17.00–20.00
Osztovits Levente terem
(D épület, földszint)

A világhír küszöbén |Astrid Lindgren Háborús napló 1939-1945 című kötetének bemutatója, egybekötve az íróról készült dokumentumfilm magyarországi ősbemutatójával.

Résztvevők:
A programot megnyitja Niclas Trouvé, Svédország nagykövete. A könyvet Holländer Judit fordító és Dóka Péter szerkesztő mutatja be. A beszélgetést vezeti Szlukovényi Katalin.

Tizenhét bőrkötéses füzet. Valamennyi egy ruháskosárban lapult Astrid Lindgren hajdani lakásában, és csak egy évtizeddel az írónő halála után, 2013-ban kerültek elő. A füzetek egyetlen naplóvá állnak össze, amelyet a háború kitörésétől egészen 1945 szilveszteréig vezetett. A kézírásos bejegyzések mellett fotók, több tucat újságcikk is található, valamint olyan levélátiratok, amelyekhez Lindgren a „piszkos meló” során jutott hozzá. Maga nevezte így rejtélyes munkáját, amelyet a svéd titkosszolgálat megbízásából végzett.

Annyira gördülékenyen és élvezetesen fogalmazott már akkor ez a rendkívüli ambícióval megáldott háziasszony, aki naplójában követni, dokumentálni és lehetőség szerint megérteni igyekezett a korszak bonyolult világpolitikáját. Azontúl, hogy éleslátással és fejlett kritikai érzékkel közelít a megismerhető adatokhoz, és értőn elemzi őket, családanyaként egészen új témákra is kitér – az élelmiszerektől és születésnapi ajándékoktól a gyermeknevelés problémáin keresztül a nemzeti lelkiismeret háborgásáig –, így teremtve még hivatalos íróvá válása előtt új műfajt: a női hadinaplót.

Az olvasmányos, precíz mondatokkal megírt szöveg megállja a helyét történelmi forrásként, ugyanakkor irodalomtörténeti dokumentumként is olvasható, hiszen Astrid Lindgren ezekben az években írta nagy sikert aratott regényét, a Harisnyás Pippit, amely meghozta számára a világhírt.

ASTRID - dokumentumfilm Astrid Lindgren életéről

"Astrid Lindgren kivételes személyiség volt, akinek az élete és a történetei is nagyon sok síkon értelmezhetőek, és aki mindig tartogat meglepetéseket" - fogalmaz az eredetileg háromrészes dokumentumfilm rendezője, Kristina Lindström.

A film korábban soha nem látott anyagokat tartalmaz, többek között sok eredeti filmfelvételt, melyen megelevenedik Astrid élete és a kor Svédországa, mely a magyar nézők számára különösen ritka csemege.
Astrid életét fiatal nőként igen erősen befolyásolta és meghatározta a korszak, melyben élt és az akkor uralkodó erkölcsi normák. Íróként és véleményformálóként viszont ő hagyott kitörölhetetlen nyomot a gondolkodásunkban, és szelíd lázadóként szembemenve a konvenciókkal jobbá és emberségesebbé tette a világot.

 

 

2017.04.23., vasárnap

13:00-14:00 Gyerek(b)irodalom (D épület, földszint)
Robotkészítő automata
Készítettél már olyan robotot, aminek gyufásskatulya a teste? És festettél már vicces géplényeket? Most itt az alkalom! A Robotok című kötet kapcsán közös kézműveskedés és festés lesz Molnár Jacqueline-nal

Molnár Jacqueline


14.00-15.00
Lázár Ervin terem
(D épület, emelet)
Anyámasszony katonái? | Vig Balázs: Todó kitálal a suliról és Dóka Péter: Fekete eső című kötetének bemutatója.
Résztvevők:
Vig Balázs, Dóka Péter, Hajdú Steve színművész. Moderátor: Oláh Andrea

 

Vig Balázs: Todó kitálal a suliról – nem csak alsósoknak

„Felsőben minden tárgyat más fog tanítani. Jövőre érzékeny búcsút veszünk Szandi nénitől. Szerintem nekem sikerül majd visszatartanom a könnyeimet.”
Todó a tőle megszokott nagy igazságérzettel és mesélőkedvvel vezeti végig olvasóit az alsó tagozat megpróbáltatásain, és kitálal iskolásoknak, szüleiknek, sőt a tanítóknak egyaránt.Vig Balázs Oláh Andrea Hajdu Steve Dóka Péter


Dóka Péter: Viharlovag 1.- Fekete eső

Kalandos lovagregény és fantasy egyedi találkozása Dóka Péter könyve. A szerző jól ismert humora, fantáziája most is magával ragadja az olvasót. Hősei bukott lovagok, szélhámos vitézek, történetíró törpék, jámbor sárkányok.
A trilógia első részében Azovil, a rettenetes erejű kisfiú lovagi küldetésre indul Igazi Lancelot és Jolóka törpe kíséretében, hogy megmentse országát és ezzel az egész világot a pusztulástól. A férfiak azonban nem járnának sikerrel Vasfog, a sárkánylovas kislány segítsége nélkül…


15.00-16.00 Lázár Ervin terem
(D épület, emelet)

Az informatikus kutyája | Könyvbemutató és rendhagyó irodalomóra Lackfi Jánossal és az Eszter-lánc trióval (Kárász Eszter: ének, ukulele, Kárász Eszter (ének, ukulele, furulya, tilinkó), Molnár György (gitár, ének), Veér Csongor (hegedű)

Lackfi János Eszter-lánc trió

Lackfi János tizenöt francia és belga költő legszebb, legőrültebb, legőrültebben szép verseit válogatta össze és fordította le az elmúlt száz évből. A világhírű francia gyerekköltészetből először jelenik meg antológia magyar nyelven.

 

DEDIKÁLÁSOK A STANDNÁL

Nap

Időpont

Dedikál

április 21., péntek

14.00-15.00

Molnár Jacqueline

április 22., szombat

14:00-15:00

Marék Veronika

 

14:00-15:00

Nógrádi Gábor

 

15:00-16:00

Kemény Zsófia és Gábor Tamás Indiana dedikálja Reposzt sorozatban megjelent köteteit

 

15:30-16:00

J. Kovács Judit és Kállai Nagy Krisztina dedikálja a Kacagtató és a Kerekítő-sorozat köteteit

április 23., vasárnap

11:00-12:00

Balázs Ágnes író/Kőszeghy Csilla grafikus dedikál

14:00-15:00

Vajda Éva dedikálja Anup és a csodálatos tűzhely c. mesekötetét

 

14:00-15:00

Molnár Jacqueline szerző, grafikus dedikálja Robotok címmel megjelent képeskönyvét

 

15:00-16:00

Vig Balázs író és Ritter Ottó grafikus illusztrálja Todó kitálal a suliról c. kötetet

 

15:00-16:00

Dóka Péter író és Baranyai (B) András grafikus dedikálja a Fekete eső címmel megjelent ifjúsági regényt

 

16:00-17:00

Lackfi János és  Molnár Jacqueline grafikus dedikál

 

16:00-17:00

Nyulász Péter író és Ritter Ottó grafikus  dedikálja a Berger Szimat Szolgálat köteteit