A kosarad jelenleg üres!

Vigyázz, kész, osztálykirándulás!

  • 2017-03-05
Vigyázz, kész, osztálykirándulás!

A Szabad Föld hetilap pályázatot hirdet általános iskolai osztályok valamint 6- és 8 osztályos gimnáziumok 7. és 8. évfolyamos osztályainak és tanáraiknak.

A pályázat benyújtásának előfeltétele a regisztráció, 2017. március 22-e és április 3-a között.

 

A három legjobb pályamunkát egy-egy izgalmas, programokkal teli osztálykirándulással jutalmazzuk, egy osztály pedig különdíjban részesül a Hatszín Teátrum jóvoltából.
Az osztályok feladata, hogy a felkészítő tanárral válasszanak a megadott témák közül egyet – mely számukra a legizgalmasabb – és dolgozzák fel a pályázatban leírtak szerint.


Témák

 

Én, a kapitány

Harka-legenda

Mi történik, ha az ördögöt a nagyharsányi hegyen bolonddá teszik?
Az eredeti monda szerint, amelyben az okos öregasszony (egyben boszorkány) az ördöggel kötött megállapodást kijátszva kakasként kukorékolni kezd, becsapva az ördögöt, nehogy elvigye feleségnek lányát, Harkát. A becsapott ördög olyan mérges lett, hogy dühében nagyot dobbantott, a lyukon pedig azonnal felszínre tört a harkányi gyógyvíz! Az ördög viszont örökre alámerült. Harka megmenekült, nevéből származva a csodaszép kisváros, Harkány legendája pedig megszületett. 
A gyógyvízből és a turizmusból élő harkányiak ma is mosolyogva emlegetik a fifikás öregasszonyt. Gondold újra, mi az egész legendára kíváncsiak lennénk, várjuk a legöt¬letesebb feldolgozásokat Harkával, öregasszonnyal, ördöggel, és persze a gyógyvízzel.

Én, a ceremóniamester

Én, Kinizsi

A kis molnárlegényből huszonévesen már Mátyás katonája, majd hadvezére lett. Hadvezérként egyetlen csatát sem vesztett. Hűségéért megkapta a Budáról Itáliába vezető út mentén fekvő Vázsony várát a hozzá tartozó birtokokkal.
1479. október 13-át írunk, Kenyérmezőn járunk. Hamarosan kezdődik a törökök elleni csata. Te a jobbszárnyat kaptad, hogy vezesd. A balszárnyon Brankovics helyezkedik el, mellette a Jaksics vitéz vezette könnyűlovasság, míg középen Báthory csapata. A csata rövidesen kezdetét veszi, de Báthory lova megbotlik. Mi lesz a küzdelem kimenetele, mit teszel te mint Kinizsi? Vezesd győzelemre a magyar sereget!

Játék az élet

Élet a Duna-Dráva Nemzeti Parkban

Egyik legfontosabb természeti kincsünk a víz és a hozzá kapcsolódó élővilág!
A Duna-Dráva Nemzeti Park hosszú, szalagszerűen elnyúló területeinek értékeit meghatározza az élő és holt víz: az árvízi területek gazdag növény- és állatvilága, különösen a madárfajok gazdagsága jellemzi. Napfelkelte, madárcsicsergés, hatalmas víztükör, érintetlen folyópart...
Mutassátok be pályázati anyagotokban ti is, miért fontos, hogy a ritka madarak és vízi állatok védett helyen élhessenek! Hogyan tudjuk megőrizni természetes közegükben ezen élőlényeket, hogy az ember és a természet kapcsolata harmonikus maradjon.


A pályázat leírása

A pályázat menete

A Pályázatra minden magyarországi általános iskolai osztály valamint a 6 és 8 osztályos gimnáziumok 7. és 8. évfolyamos osztálya pályázhat, felkészítő tanáruk/tanáraik segítségével. Egy iskolából több pályázó is lehet, de egy osztály csak egy pályázatot nyújthat be. A szervező három pályázati témát bocsát a pályázók rendelkezésére, melyből a nekik leginkább tetszőt, hozzájuk legközelebb állót kiválasztják és a megadott formai követelmények alapján elkészítik pályamunkájukat.

A pályázat benyújtásának előfeltétele a regisztráció, 2017. március 22-e és április 3-a között. A regisztrációról visszaigazolást küldünk. A pályaművek benyújtása elektronikusan történik, melynek módjáról 2017. április 12-ig küldünk további tudnivalókat.

A pályamunkák beérkezési határideje 2017. május 3.

A beérkezett pályázatokat szakmai zsűri bírálja el. A legjobb három pályamunkát készítő osztály díjat kap. Emellett, a Hatszín Teátrum, különdíjat ajánlott fel az általa legjobbnak ítélt osztálynak.

A pályamunkák zsűrizése 2017. május 4-e és május 8-a között történik.

Formai követelmények

A téma kiválasztása után a pályázó osztály fantáziájára bízzuk az elkészítés módját.

A zsűri értékelésének legfőbb szempontja a kreativitás. Az eszközök tárháza igen széles, lehet a kor legújabb követelményeivel élni (videó: pl. egy színdarab, fotók), de a hagyományos forma is éppúgy elfogadott (dolgozat képekkel illusztrálva, képregény, rajzok…), lényeg a kreativitáson, az ötletességen és a befektetett energián van.

A pályázat terjedelme ne haladja meg a tíz A/4-es oldalt és az 5000 karakternyi szöveget, a videó pedig 10 percnél ne legyen hosszabb.


1. díj

Háromnapos osztálykirándulás Harkányba

 

 
2. díj

Kétnapos osztálykirándulás Harkányba

 

 
3. díj

Egynapos osztálykirándulás Nagyvázsonyba

 

 

 


Ezenfelül minden gyerek dedikált ajándék könyvet kap a Móra Könyvkiadó jóvoltából. A szerencsések Nógrádi Gábor vagy Mikó Csaba vagy Sohonyai Edit egy-egy könyvét vihetik magukkal az osztálykirándulásra.

 

 

Különdíj

A Hatszín Teátrum felajánlása:


A különdíjas osztályt szeretettel várjuk
Janikovszky Éva: Az úgy volt... című mesejátékára, a budapesti Hatszín Teátrum előadásában.

 


További információk és részletek, a péntekenként megjelenő Szabad Föld hetilapban és a www.szabadfold.hu/kirandulas2017 oldalon!